Etusivu

Etusivu

F.A.I.R. Wiki SUOMEKSI

Yhteistyössä Foundation for Apologetic Information and Ressearchin kanssa

Suomenkielisen FAIR mormon Wikin sivustot ovat työn alla Mikäli linkki on punainen se ei toimi, sitä ei ole vielä käännetty. Joskus linkki voi mennä englanninkieleiselle sivustolle. www.mormonismi.com palstalla voi ehdottaa mitä toivotaan käännettäväksi ensin sekä keskustella mormonismiä koskevista asioista toisia kunnioittavassa ja ystävällisessä ilmapiirissä.

AJANKOHTAISIA ARTIKKELEITA

Ajankohtainen artikkeli

Analyysi ja vastaus Brent Lee Metcalfen kirjoittamaan atrikkeliin "Reinventing Lamanite Identity," , Sunstone, March 2004, 20-25.

Kriitikkojen, jotka haluavat käyttää DNA-todisteita Mormonin kirjaa vastaan, on käytettävä kirjan kuvaamia maanosallisia merkkejä, sekä heidän on oletettava lehiläisten sekä mulekilaisten tulleen tyhjään maanosaan. Artikkeli on kirjoitettu traditionaalisen Mormonin kirjan tulkinnan puolesta ja täten se sulkee pois mahdollisuuden siitä, että Amerikan mantereella olisi ollut muita täten todistaen kriitikkojen olevan oikeassa DNA:n suhteen. Artikkelin väitteet on käsitelty jokainen erikseen ja vastaukset on varustettu vastaavalla linkeillä FAIR Wikiin. Analyysin löytää täältä (toistaiseksi vain englanniksi, samoin linkit)

  • A FAIR Analysis of: Reinventing Lamanite Identity [1]


  • Vanhin Hollandin puhe Kirkon Yleiskonferenssissa 10.4.2009

”Tätä kirjaa on tutkittu ja sitä vastaan on hyökätty 179 vuotta; se on kielletty, sitä on todisteltu vääräksi, sitä vastaan on käyty ja se on revitty kappaleiksi pahemmin kuin kenties mikään muu kirja nykyajan uskonnollisessa historiassa – kenties pahemmin kuin mikään muu kirja missään uskonnollisessa historiassa. Ja yhä se kestää. Sen alkuperästä on syntynyt, toisteltu ja kuollut tuloksettomia teorioita – Ethan Smithistä ja Salomon Spauldingista mielenvikaiseen vainohulluun ja juonia punovaan neroon. Yksikään näistä suoraan sanoen säälittävistä muista vastauksista tämän kirjan alkuperästä esitettyihin kysymyksiin ei ole milloinkaan kestänyt tutkintaa, koska ei ole olemassa mitään muuta vastausta kuin se, minkä Joseph antoi sen nuorena, oppimattomana kääntäjänä. Tässä olen yhtä mieltä oman isoisäni isän kanssa, joka sanoi kyllin yksinkertaisesti: ”Kukaan jumalaton mies ei voisi kirjoittaa sellaista kirjaa kuin tämä, eikä kukaan hyvä mies kirjoittaisi sitä, ellei se olisi totta ja ellei Jumala käskisi hänen tehdä niin.”” —Jeffrey R. Holland, “Turvaa sielulle” Liahona, Marraskuussa 2009, Konferenssi lokakuu 2009 [2]

Vanhin Hollandin vahva todistus Mormonin kirjan totuudesta. Puheessaan hän mainitsi kaksi muuta mahdollisuutta Mormonin kirjan syntymiselle. Keitä siis olivat Ethan Smith ja Solomon Spoulding? Mikä on paras kriitikoiden keksimä selitys Mormonin kirjan alkuperälle? Lue alla olevat artikkelit saadaksesi tietää.

KUUMIA AIHEITA TÄNÄÄN ...

  • "Big Love" televisioohjelma ja temppeli. Virheitä sekä väärinymmärryksiä HBO sarjassa "Big Love". Tervetuloa katsomaan, kun ei-mormonit kirjoittavat mormonidialogeja. (Ei hätää MAP-kirkon jäsenet ottavat temppeliliittonsa vakavasti. Emme keskustele temppeliliitoistamme, mutta voimme kyllä kertoa kaikesta muusta mikä ojhjelmassa oli väärin.)
  • MAP-laiset ja Californian ehdotus 8. Ehdotus 8n läpimeno Californiassa 2008 äänestyksessä on sanut aikaan kritiikkiä kirkon ja valtion eroasioista. FAIR tutkii tätä asiaa ja sitä, kuinka se vaikuttaa MAP-kirkon jäsenistöön.

Kriitikot netillä

MAPiin liittyviä Wikipediaartikkeleiden analysointeja

FAIR saa jatkuvasti väitteitä siitä, että me jotenkin "muunnamme" MAP-aiheisia Wikipedian artikkeleita.Vaikka jotkut yksittäiset MAP-kirkon jäsenet saattavat korjailla Wikipedian kirjoituksia, FAIR ei sitä organisationa tee. Kiistanalaiset Wikipedia -artikkelit vaativat jatkuvaa korjailua ja paljon aikaa. Me haluamme mieluummin vastata kysymyksiin FAIR Wikissä kuin ruveta taisteluun, johon MAP-aiheiset Wikipedia -kirjoitukset joskus houkuttelevat. Siten FAIRin näkökulmasta katsoen MAP-aiheisista Wikin kirjoituksista saatuja mielipiteitä käsitellään aivan samoin kuin mitä tahansa kriittistä (tai jos mielummin haluaa anti-mormonien) kirjoitusta. Tässä FAIR tutkii ja vastaa seuraaviin englantilaisen Wikipedian MAP-aiheisiin artikkeleihin tarkasti:


Kriittisien nettisivustojen analysointi

Moni kirkoa kritisoiva nettisivu ei piilota pyrkimystään vetää jäsenten uskolta pohja pois. Jotkut ovat erittäin ovelia lähestymistavassaan. Näiden sivustojen väitetään olevan kirkon aktiivien ja uskovien jäsenten sivustoja. Ikävä kyllä heidän sanomansa ei ole lainkaan rakentavaa tai uskoa tukevaa. FAIR arvioi yhden tällaisen sivuston.

FAIRISTA

Pieni joukko asiasta kiinnostuneita perusti 1997 luvun lopulla Foundation for Apologetic Information & Researchn (FAIR)(puolustavan tiedon ja tutkimuksen yhdistys) puolustamaan uskoaan internetillä ja muualla esitettyjä vääriä väitteitä ja "tietoja" vastaan. Marraskuussa 1997 perustettiin FAIR riippumattomaksi, vapaaehtoisten voimin toimivaksi organisaatioksi. Ensimmäinen sivusto ilmestyi internetille 1998 ja FAIR Wikin englanninkielinen osa aloitettiin 2006. Suomenkielle sivustoa alettiin kääntää 2009 elokuussa. FAIR:in jäsenistö tekee ilmaistyötä. Myöhempien Aikojen Jeesuksen Krsituksen Kirkko ( http://www.mormonit.fi/ http://www.lds.org ) ei omista organisatiota, eikä se määrää organisatiossa, organisatio ei myöskään ole osa siitä. Tämän Wikin kirjoituksia ei tulisi käsitellä MAP-kirkon virallisina oppeina tai käytäntöinä, vaan ne ovat FAIR:in ja kirjoittajan käsityksiä ja näiden vastuulla. FAIR toimii täysin vapaaehtoiselta pohjalta. Ainoa palkkaa nostava on FAIR:in johtaja. Lisää tietoa englanniksi http://www.fairlds.org

Onko sinulla kysyttävää?

Jos haluat kysyä, voit kysyä englanniksi täältä: [7] jolloin voit saada useammankin vastauksen lyhyen ajan kuluessa. Mikäli mielummin haluat kysyä suomenkielellä tai vaikka keskustella asiasta, voit tehdä sen täällä: www.mormonismi.com (e-maili sivun ala reunassa ... ota yhteyttä meihin)

Englannin kieleisen puolustuksen kuukausijulkaisun sähköpostina voi tilata: [8] FAIRiin voi liittyä ja sitä voi avustaa rahallisesti täältä: [9] FAIR toimii täysin avustusten varassa.

Puolustus englanniksi, apologetic -sana, on lähellä sanaa apogize= pyytää anteeksi. Joten usein kysytään mitä me pyydämme anteeksi... emme kuitenkaan pyydä anteeksi uskoamme. Apologist on siis puolustaja, joka puolustaa asemaansa. Kristillisen uskon puolustajia kutsutaan yleisesti apologisteiksi eli puolustajiksi. Lisää: [10] Lisää FAIR ista ja sen toiminnasta englanniksi: [11]

Keskustelu [www.mormonismi.com]VANHOJA SUOSIKKEJA

Tässä salattuja asioita ja miten niitä on salattu ja piiloteltu. Salaisuuksien paljatus

Vatauksia antimormonien kysymyksiin...

Antimormonipapiston kysymyslistat Vastustaja papisto haluaa mielellään, että meiltä kysytään tiettyjä kysymyksiä. Sen sijaan, että he vilpittömästi yrittäisvät ymmärtää MAP-kirkon jäseniä, ovat nämä kysymykset tehty provosoivasti. Tässä on vastukset muutamaan suosituimpaan listaan.

Kriittinen media

Fairin vstaus Kriittisiin elokuviin sekä videoihin

  • Totuuden etsintä video - Vaikka tämän videon tekijät väittävät tehneensä videon rakkaudesta, useat väärät yleistykset ja kuvaukset, virheet ja selvät valheet joita DVDssä on tekevät MAP kirkon jäsenille vaikeaksi nähdä siinä mitään rakkaudenomaista. Mutta se ei estänyt monia samasta tämän videon ovensa käsikahvaan kiinnitettynä.
  • Syyskuun aamu - "Kun täysin yksityinen filmiyhtiö teki pari vuotta sitten filmin Montain Meadowsin verilöylystä Kirkko ei siitä välittänyt. Ehkä osaksi siksi että sen tekijät eivät saisi aiheutetuksi haluamaansa riitaa, filmi tuotti miljoonatappiot tekijöilleen. (The Publicity Dilemma, LDS Newsroom, March 9, 2009.)
  • Jumalten tekijät - tämä 1982 luvun klassikko on naurun alainen ja vetoaa naurunalaisuuteen. Esittäen kirkon uskon ja opit niin naurettavassa valossa että saa ne vaikuttamaan niin oudoilta ja hulluilta, että ei niitä kukaan voisi hyväksyä.... paitsi tietenkin jollet todella halua tulla "ikuisesti raskaaksi jumalattareksi" Kuten eräs internetin kaikken eniten ihmisiä nuoleva sarjakuva You Tubissa esittää.


FAIRin kriittisten kirjoitusten analysointia Onko olemassa erityisiä "antimormoni" kirjoja? FAIR analysoi ja vastaa kriittisiin kirjoituksiin jotka hyökkäävät Kirkkoa vastaan. Nykyisin on analysoinnissa:

  • Sisäinen katselmus Mormonin alkuperään, kirjoittana Grant Palmer. Kirjan on kirjoittanut entinen CES (nuorten takkavalkeailtojen) johtaja. Kirjassa hän yrittää selvittää joitakin selviä palautuksen tapahtumia hengellisiksi ennemmin kujin fyysisiksi tapahtumiksi. Kirja on tullut erittäin suosituksi kirkon kriitikkojen seassa, koska siinä sanotaan Joseph Smithin tahallaan korostaneen ja lisänneen keksimiään yksityiskohtia myöhempiin kertomuksiinsa esimerkiksi Ensimmäinen Näky, Pappeuden palautus, kolmen ja kahdeksan todistajan todistukset, sekä Enkeli Moronin käynti. Vaikka kirja sanoo tarkoituksekseen "uskon lisäämisen", se selvästi osoittaa Joseph Smithin olleen epärehellinen varmistaakseen asemansa kirkon johtajana. Tarkempi väite väittelltä tutkimus kirjasta.

FAIRin analyysi "uskoa vahvistavista" kirjoituksista Joskus "uskoa vahvistavat" kirjoitukset puolustavat uskoa väärältä pohjalta. FAIR analysoi ja vastaa "ystävälliseen tuleen."

Erikoisuuksia

Erikoisuudet

  • Raamatun avaimet oikean ja väärän profetian havaitsemiseen.

MORMONIN KIRJAN OPISKELIJAN OPAS

Uudet artikkelit ja videot

Uudet ja ajastetut artikkelit Tähän lisätään uusia artikkeleita joita on käännetty Suomenkieliseen Wikiin ja ne mitkä on työnalla.


Muita käännettyjä artikkeleita joita ei vielä ole linkitetty mihinkään


Lisätietoja käytöstä on sivulla User's Guide.

Lisäohjeita